espoonlahti on ollut merkittävä vesitie jo keskiajalla. Se yhdisti Kuninkaantien mereen Espoon kirkolla ja tarjosi väylän talonpoikaispurjehtijoille. 1870-luvulla helsinkiläinen huvila-asutus levisi Espoon rannikolle tuoden mukanaan vilkkaan laivaliikenteen.

Kesä- purjehduksellaan vuonna 1889 keisari Aleksanteri III seurueineen vieraili Soukanniemellä kolmella huvialuksella kahden sotalaivan saattamana. Kieltolain aikaan (1919–32) lahdella kulkivat salakuljettajien pirtulastit.

Porkkalan vuokra-alueen naapuruus lamaannutti kehityksen vuosina 1944–56.

Akateemikko Alvar Aallon saatua tehtäväkseen Espoonlahden itärannan kaavoituksen (1963) hän esitti heti, että samaan kokonaisuuteen olisi kytkettävä myös länsiranta.

Suomen Budapestiksi nimetty 120 000 asukkaan kaksoiskaupunki ei kuitenkaan toteutunut.

Vanhan huvila- ja kartanokulttuurin lomassa elää nykyään 23 000 asukkaan moderni kaupunkiyhdyskunta, jota kehitetään yhtenä Espoon viidestä kaupunkikeskuksesta.

Kivenlahden nimi tulee keskiaikaisesta kylänimestä Stensvik.
Käännös on virheellinen, sillä Sten ei tarkoita tässä yhteydessä kiveä. Se oli alueella asuneen kalastajan
sukunimi. Hänen reviirinsä oli Stensviken. Oikea käännös olisi siis Steninlahti.
Stensvikin kylässä oli vuonna 1540 viisi tilaa. Vuonna 1571 niistä olivat jäljellä Antas, Heus ja Tyskas. Kylän kupeessa oli hansojen ja talonpoikaispurjehtijoiden liikennöimä kauppaväylä, Espoonlahti. Espoon kirkolle johti kylätie.

Marinsatama
Marinsatamassa on satoja venepaikkoja. Valopoijun asuintornien tavoin satama on saanut nimensä Marintornien tuntumassa asuneelta Marilta ja hänen torpaltaan (Maris torp).

Uimaranta
Kivenlahdessa on luonnon hiekkaranta. Se oli kesäisin Stensvikin kartanon väen ja tiilitehtaan työväestön virkistyskohde. Nykyäänkin paikalla on myös talvisin auki pidettävä katettu avanto ja pukukopit.